Kirjoituskilpailun finalistit on valittu

Kulttuuriyhdistys Korpin ja Verkkolehti Usvan Lintu-aiheiseen kirjoituskilpailuun tuli määräaikaan mennessä 96 novellia. Kilpailun tarkoituksena oli etsiä spekulatiivisia tarinoita, joissa tavalla tai toisella on mukana lintu. Novellin genrevalikoima vaihteli maagisrealistisesta lähestymistavasta tulevaisuudenkuviin ja omiin fantasiatodellisuuksiin. 

Tarinoissa esiintyneet linnut olivat enimmäkseen todellisia lajeja, vaikka joissakin tarinoissa kehiteltiin mytologisia lintuja, tai lintu oli jotakin muuta kuin eläin. Tulevaisuus pohditutti kirjoittajia: monissa novelleissa maailma oli kokenut pandemian tapaisen mullistuksen, minkä seurauksena ihmiskunta eli tyystin erilaisessa ympäristössä. Lintujen katoaminen tai joukkotuho olivat toistuvia teemoja, samoin ihmisen sielun ja lintujen välinen yhteys. Linnut olivat usein kuoleman ja tuhon sanansaattajia, joskus myös toivon ja uuden elämän. 

Kilpailun esiraati, Anne Leinonen ja Satu Piispa-Hakala, valitsivat joukosta jatkoon 10 novellia  nimimerkeiltä Aavikkomanteri, HyplaWee, koirakuu, kukkuu, Markka, Paasi, Pullopostia, Rautiainen, Tiisalma, Torni.

Lopullisen päätöksen voittajista tekee tuomaristo, johon kuuluvat kirjailijat Hanna Morre Matilainen, Merja Mäki, Anni Kuu Nupponen ja Satu Piispa-Hakala.

Keskiaikahahmotyöpaja Ristiinassa

Huom! Aikataulu muuttunut koronan vuoksi, 9.2.2022 tulleiden suositusten mukaisesti! Aloitamme vasta maaliskuussa, 25.3 klo 17-21.

Kulttuuriyhdistys Korppi ry järjestää maalis-huhtikuussa 2022 koko perheen keskiaikahahmotyöpajan. Pajan tavoitteena on tutustua paikalliseen historiaan ja siitä inspiroituneena luonnostella ja kehittää oma keskiaikainen hahmo, jonka roolissa voi tulla esimerkiksi keskiaikatapahtumaan. Pajalaisella voi olla jo mielessään ajatus omasta hahmosta, jota lähdemme työstämään eteenpäin, mutta pajaan voi tulla myös ilman pohjaideaa.

Pajaan osallistuminen ei vaadi erityisiä kirjoitus- tai askartelutaitoja. 

Kurssi järjestetään Ristiinan Vitsiälän Kylätalo Sampolassa.

Aikataulu

perjantai 25.3 klo 17-21 

Hahmon valitseminen, luonteen, ammatin ja ulkonäön suunnittelu. Työstetään yhdessä jokaiselle pajalaiselle hahmo nopein kirjoitusharjoituksin ja keskustellen.

lauantai 26.3. klo 10-14

Hahmon elämä ja vaatetus. Luonnostellaan hahmon elämäntarinaa. Perehdytään ajanmukaiseen vaatetukseen. Suunnitellaan helposti toteutettava asukokonaisuus. (huom. pajassa ei valmisteta vaatteita).
Vapaaehtoinen kirpputorikierros Mikkelissä, materiaalien ja puvun täydennyksien hankinta

lauantai 9.4 klo 10-16
Pukuun toteuttava lisäosa – punonta, ompelu tms. pieni työ esim. nahasta, langasta tms kierrätysmateriaalista.

Kurssin vetäjinä toimivat kirjailijat Anne Leinonen ja Helena Waris sekä kädentaitojen ohjaaja Maikki-Noora Karvinen.

Paja sopii erityisesti historiasta, fantasiasta ja hahmosuunnittelusta kiinnostuneille. 

Paja on osa Mikkelin Kulttuurin unelmavuoden Kulttuuritupsahduksia, ja se on osallistujille maksuton.

Ilmoittautumiset 10.3.2022 mennessä kulttuuriyhdistyskorppi@gmail.com tai 044 2157571 (Anne Leinonen, kokeile tekstiviestiä). Kurssi on suunnattu kaikenikäisille. Mukaan otetaan 10 osallistujaa, myön perheen pienimmät ovat tervetulleita mukaan aikuisen seurassa.

Kylätalo Sampola: http://vitsiala.net/kylatalo-sampola/

Kulttuuriyhdistys Korppi: https://kulttuuriyhdistyskorppi.wordpress.com/ Mikkelin kulttuurin unelmavuosi https://kulttuurinunelmavuosi.fi/

Korpin kirjoituskilpailu 2022

Kulttuuriyhdistys Korppi ja Verkkolehti Usva julkistavat novellikilpailun teemalla LINTU.

Mistä sielulinnut tulevat, ja mitä ne oikeasti tarkoittavat? Onko tulevaisuudessa enää lintuja vai ainoastaan ihmisten rakentamia konstruktioita? Miten lintu voi muuttaa todellisuuden toiseksi? 

Haussa ovat spekulatiivisen fiktion (kuten tieteiskirjallisuus, fantasia, kauhu, uuskumma, maaginen realismi) piiriin kuuluvat novellit.

Kilpailun 3-5 parasta tekstiä toimitetaan mukaan Kulttuuriyhdistys Korpin antologiaan, joka ilmestyy vuoden 2022 aikana. Kilpailun parhaimmisto saa kirjapalkintoja sekä asiantuntevan palautteen novelleistaan. Kärkitekstejä myös julkaistaan Verkkolehti Usvassa, joka on pitkän tauon jälkeen jatkamassa toimintaansa. 

Kilpailun esiraadissa ovat kirjailijat Anne Leinonen ja Satu Piispa-Hakala.

Kilpailun tuomaristossa ovat kirjailijat Hanna Morre Matilainen, Merja Mäki, Anni Kuu Nupponen ja Satu Piispa-Hakala. Anne Leinonen toimii tuomariston sihteerinä.

Palaute novelli doc tai pdf-muodossa osoitteeseen kulttuuriyhdistyskorppi@gmail.com 15.3.2022 mennessä. Novellien maksimipituus on 6000 sanaa (noin 20 sivua). Varusta kisatekstisi nimimerkillä. Olemme yhteydessä kisassa menestyjiin sähköpostin välityksellä.

Kulttuuriyhdistys Korppi on yleishyödyllinen yhteisö, jonka tarkoituksena on edistää kulttuuria, kansanperinnettä ja kädentaitoja. Yhdistys on aiemmin julkaissut antologian Hänen huulensa ovat metsä (2017). 

https://usvazine.net

Hänen huulensa ovat metsä -antologia on ilmestynyt

korpinkansi

Metsä ei unohda omaansa.
Usva tuo mukanaan pahuuden.
Suo kätkee sisälleen salaisuuden.

Hänen huulensa ovat metsä on kokoelma fantasia-, kauhu- ja tieteisnovelleja, joissa metsät ja suot tuovat mukanaan kuolemaa ja rakkautta, onnea ja kadotusta. Muistot, toiveet ja pelot kietoutuvat toisiinsa. Kirja on Kulttuuriyhdistys Korpin ensimmäinen julkaisu, ja se juhlistaa Usva-kirjoittajaleirien kymmenvuotista taivalta. Mukana on kokeneita novellisteja ja tulokkaita.

Sisällys:

Anne Leinonen: Esipuhe
Merja Mäki: Metsähinen
Satu Piispa-Hakala: Tasku
Heikki Nevala: Lihaperkele
Tarja Sipiläinen: Sankar jylhän kuusiston
Inkeri Kontro: Äidin takki
Toni Saarinen: Vanha Obadiah Pike ja hänen vaimonsa
Eero Korpinen: Helgronin tuomitsemat
Magdalena Hai: Hänen huulensa ovat metsä
Shimo Suntila: Valkeat luut
Jussi Katajala: Vaiti metsä on lintuineen
Joni Kuusisto: Puomi
Maija Haavisto: Virvatulenpenikoita
Pii Nahkuri: Leipäpuu
Helena Waris: Tsarmi
Artemis Kelosaari: Mitä Tähkäkorvessa elää
Asta Leppä: Ihmisen nahka
J.S. Meresmaa: Sydämeni avoin hauta

Kirjan hinta: 18 euroa (sisältää postituksen Suomeen, alv 0%)

Tilaa omasi osoitteesta usvazine@gmail.com (toimittaja Anne Leinonen)

Jäsenhaku 2017

Kulttuuriyhdistys Korppi toivottaa kaikille ystävilleen mukavaa vuodenvaihdetta ja uteliasta seikkailumieltä vuodelle 2017!
Käynnistämme vihdoin jäsenhankinnan ja mikäli sinä haluat olla mukana kehittämässä mielekästä tekemistä, kursseja ja mieliinpainuvia matkoja, laita meille jäsenhakemus tammikuun aikana osoitteeseen kulttuuriyhdistyskorppi@gmail.com, ja kerro kuinka haluaisit osallistua toimintaamme.
Vuosimaksun hinta on 15 euroa ja sillä mm. varmistaa etuajo-oikeuden halutuille kursseillemme ja reissuille.

Vuonna 2017 on tulossa mm. teatterikäsikirjoittamiseen keskittyvä kurssi ammattikirjailijoille sekä retki Vienanmerelle. Julkaisulistalta löytyy antologia ja varainhankintaa tehdään mm. pop-up-ravintolalla.

Otamme tässä vaiheessa uusia jäseniä rajatusti.

Roskasta taidetta -kurssi lauantaina 12.11.2016

kuvca2roskaMeiltä kaikilta varmasti löytyy laatikoiden pohjalta pikkusälää, jota on joskus säilönyt ajatuksella ”tätä varmasti vielä joskus tarvitsee”. Yleensä laatikkoon kerääntyy isoäidin aikaisia nappeja, ruostuneita paperiliittimiä, pullonkorkkeja ja se papan polkupyörän takakumin venttiili. Ruuvi joka lähti siitä pikku Antin lokarista ja joka olisi pitänyt saada paikalleen jo kolme vuotta sitten. Hiuspinnejä ajalta, kun hiuksissa oli kärähtänyt permanentti ja virkattu ruusu, josta piti tulla parivuoteen peite. Ja ehkä siellä lojuu myös kymmenen vuotta sitten muodissa ollut koru, jota ei vaan raaski heittää pois…

Nyt olisi mahdollisuus tulla tekemään tuosta ”ei ehkä sitten kuitenkaan niin tarpeellisesta” ja muistoja tuovasta pikkusälästä kotiin tai ystävälle katseenkestävä taulu.

12.11.2016 klo 10-18 Mikkelin Ristiinan Vitsiälän kylätalo Sampolassa teemme pikkusälästä mielenkiintoisia sekatekniikkatauluja. Kurssilla syntyy taulu, josta varmasti riittää kerrottavaa ja mietittävää useammaksikin hetkeksi.

Tuo sinä pikkusälä, niin minä tuon loput. Hinta päivän kurssille on 50 euroa per osallistuja, ja se sisältää kaiken muun materiaalin paitsi sinun oman pikku”roskan”.

Lisätietoja ja Ilmoittautuminen kurssille viimeistään 31.10.2016 sähköpostiin maikkinoora.karvinen@gmail.com Kurssin maksu on maksettava vähintään viikkoa ennen Kulttuuriyhdistys Korpin tilille (viitteeksi 2011): FI15 5271 0420 3645 99

Tervetuloa mukaan!

Maikki-Noora Karvinen

 

Kurssi: Roskasta taiteeksi
Opettaja: Maikki-Noora Karvinen
ajankohta:12.11.2016 klo 10-18
paikka: Mikkelin Ristiinan Vitsiälän kylätalo Sampolassa
Mukaan mahtuu kymmenen ensimmäistä ilmoittautujaa

 

Kulttuuriyhdistys Korppi on perustettu

Uusi yhdistyksemme hyväksyttiin rekisteriin aprillipäivänänä 2016. Tuleva toiminta ei ole mitään aprillia, vaan totta – vaikka varmasti tarun puolella tulemme matkaamaan. Kursseja, seminaareja, matkoja, verkostoitumista, ammatillista täydennyskoulutusta – kaikkea mitä vain aktiiviset toimijamme keksivät.